SVAR PÅ FRÅGOR OM COVID-19 OCH LUKTSINNE

 


Finns det ett samband mellan COVID-19 och förlorat luktsinne?

Ja, det är nu etablerat att det finns ett samband mellan COVID-19 och antingen förlust eller kraftig reducering av luktförmåga. Ett flertal studier visar att mellan 50 och 70% av individer med konstaterad COVID-19 har minskad förmåga att känna lukter. Om vi bryter ner detta ytterligare så ser vi att ca 50% förlorar luktsinnet helt (så kallad anosmi) medan 10-20% får en kraftig reducering av förmågan att känna lukter (så kallad hyposmi). Problemet är att vi överlag är dåliga på att reflektera över hur bra vår näsa är. Personer som förlorar en del av sin luktförmåga märker ofta inte detta. Totalt luktbortfall är däremot ofta uppenbart för individen; detta upplevs dock sällan som ett förlorat luktsinne utan de flesta upplever istället att de förlorar smaksinnet. Detta leder oss in på nästa fråga:

Finns det ett samband mellan COVID-19 och förlorat smaksinne?

Ja, även smaksinnet påverkas för några individer men i mindre grad än luktproblem och studier indikerar att det är väldigt få som får beständiga problem med själva grundsmakerna. Men, eftersom det mesta av vad vi till vardags benämner som smaker i själva verket är lukter så upplever individer med nedsatt luktförmåga ofta att maten ”inte smakar längre”. Det här fenomenet beror på att när man äter så reagerar smaksinnet enbart på sensationerna sött, surt, salt, bittert och den köttiga smaken umami; alla andra smaker förmedlas via luktsinnet genom att luktpartiklar färdas genom bakre delen av munhålan upp till luktreceptorerna i näshålan. Denna så kallade retronasala lukt omvandlas sedan av hjärnan till att bli en del av smaken. Detta kan man enkelt förevisa genom att äta mat när man håller för näsan. Det är alltså svårt att veta huruvida en persons upplevelse av smakbortfall beror på äkta smakbortfall eller luktbortfall utan att testa detta.

Varför påverkar det nya coronaviruset luktsinnet?

Det är fortfarande inte helt klarlagt varför just luktsinnet är så sårbart för det nya coronaviruset, men det finns i dagsläget två teorier. Vi vet att viruset angriper stödceller i luktslemhinnan som hjälper luktreceptorerna att bearbeta lukter och om luktreceptorerna inte får det stöd som de behöver slutar luktsinnet att fungera. En annan teori är att viruset angriper delar av hjärnan som bearbetar lukter. Fynd inom möss har tidigare visat att coronavirus kan ta sig in i hjärnan via luktnerven och där angripa den så kallade luktbulben; den första delen av hjärnans luktsystem. Det finns även vissa tidiga observationsstudier som indikerar att luktbulben är förminskad hos individer som har haft COVID-19. Vi tror i dagsläget att luktproblemen beror på en kombination av dessa två orsaker. Mer forskning behövs innan vi kan säkerställa vad som orsakar luktnedsättningarna men det är antagligen en kombination av de två teorierna som orsakar problemen. Om du vill läsa mer om detta rekommenderas denna korta artikel i Läkartidningen:

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2020/04/forlorat-luktsinne-mojligt-tidigt-tecken-pa-covid-19/

Hur vet jag att min luktförlust beror på COVID-19 och inte ett annat virus, som t.ex. förkylning?

Det som kännetecknar luktförlust orsakad av COVID-19 är att individen ofta uppger att de tappat eller fått reducerat luktsinne utan att ha andra symtom på inflammation i näshålan eller att de upplever minskat luftflöde (dvs de är inte täppta i näsan). Vissa enstaka rapporter om ”rinnande näsa” har dock förekommit men med ett normalt luftflöde. Patienterna har alltså inte de vanliga symtomen vid förkylning, allergi, etc., där en blockering av luftflödet in i näsan ofta är det som orsakar luktförlusten. Många uppger även att luktförlusten kommer plötsligt, ibland före de andra symtomen eller någon/några dagar efter. Det är dock viktigt att påpeka att ett förlorat luktsinne inte är en diagnos av COVID-19. Detta kan bara fastställas med ett etablerat test. Däremot ska en plötslig förlust av luktförmåga, utan samtidig nästäppa, ses som en varningssignal att du kan ha COVID-19 och vi rekommenderar att du då vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Vad kan jag göra för att testa mig själv?

Det är svårt att veta säkert om man har förlorat luktförmågan utan att testa sig själv med lukter. Det enklaste sättet är att besöka websidan www.lukttest.se som vi har skapat i samarbete med kollegor i Israel. Genom att skapa ett enkelt lukttest hemma, som tar 5 minuter att genomföra, kan du testa ditt luktsinne och även följa hur din luktförmåga utvecklas över tiden. Testet är anonymt och inga uppgifter som kan knytas till dig som person sparas.

Är luktförlusten permanent eller kommer luktsinnet tillbaka?

Det finns inga svar på detta ännu men vi har observerat att det absoluta flertalet av de som har förlorat luktsinnet återfår sin luktförmåga inom några veckor. Om din luktförmåga inte har återhämtats efter någon vecka efter att övriga symtom försvunnit rekommenderar vi dig att påbörja luktträning (se nedan). Du bör uppsöka läkare om du inte återfått någon luktförmåga efter ca 2-3 månader efter att du förlorade luktsinnet. Tidigare studier visar att ca 10-15% av de som förlorat luktförmågan pga andra virusinfektioner (exempelvis de som ger förkylningssymptom) får bestående problem med sitt luktsinne, men vi vet ännu inte om dessa besvär blir lika vanliga hos personer som förlorat luktsinnet på grund av COVID-19.

Mitt luktsinne börjar komma tillbaka men nu luktar allt konstigt och ofta illa. Är det normalt?

Om luktsinnet har varit borta under en period och börjar komma tillbaka är det tyvärr inte ovanligt att man upplever så kallad parosmi. Det är ett fenomen där individen upplever att lukter inte luktar som de normalt gör och då ofta illa/negativt. Detta är vanligtvis ett tecken på att luktsinnet försöker “återstarta” sig och det kan då i början “hacka sig igång”, likt en gammal motor som inte har använts på ett tag. Detta är inte ovanligt och det är bra om du försöker använda luktsinnet som vanligt för att träna det och hjälpa det att komma igång. Om din parosmi inte går över av sig själv efter ca 1-2 månader bör du söka läkarhjälp för att se om går att avhjälpa.

Vad kan jag göra för att hjälpa luktsinnet tillbaka?

Om du inte har återfått ditt luktsinne en eller två veckor efter att övriga symtom har försvunnit rekommenderar vi luktträning. Det är ingen universallösning men det är en av de få interventioner som har visat sig hjälpa ett många patienter. Luktträning består helt enkelt av att varje dag lukta på lukter och försöka identifiera dem. Det finns en enkel redogörelse för hur du går tillväga samt hur luktträning fungerar på den här sidan: https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/ogon-oron-nasa-och-hals/nasa-och-luktsinne/trana-ditt-luktsinne/